petak, 6. prosinca 2013.
"Milka" torta sa keksom i orasima
Sastojci
za jednu koru
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika prezli, mrvica
peći 2 ovakve kore
fil
I deo
12 žumanaca
12 kašika šećera
100 gr. Milka čokolade
II deo
7 dcl. mleka
100 gr. gustina
3 kašike šećera
2 vanilin šećera
300 gr. mlevenog keksa
100 gr. mlevenih oraha
III deo
250 gr. maslaca ili margarina
120 gr. šećera u prahu
Za dekoraciju
2 šlag krema od čokolade, malo umućene slatke pavlake.
Priprema
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati postepeno orahe i mrvice lagano mešajući. Kalup prečnika 27 cm. namazati uljem i posuti brašnom, na dno staviti i papir za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 10 - 15 minuta. Kora će narasti tokom pečenja ali će se spustiti kada se ohladi.
Priprema fila
I deo
Žumanca i šećer umutiti mikserom dok ne "pobele" i kuvati na pari oko 15 minuta. Dodati čokoladu i kada se istopi skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.
II deo
Od 7 dcl. mleka odvojiti toliko da se umuti gustin sa šećerom i vanilom, ostalo staviti da prokuva. Skuvati gustin i u vrelo dodati keks i orahe. Izmešati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
III deo
Penasto umutiti maslac i šećer u prahu.
Spojiti sve tri smese u jedan fil, prvo maslac i žumanca, na kraju deo sa keksom. Dobro umutiti mikserom i filovati kore između, gore i okolo.
Tortu ostaviti preko noći da se dobro stegne i sjedine ukusi.
Ukrasiti šlag kremom od čokolade.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar