petak, 6. prosinca 2013.

Kremisimo torta










Sastojci

tamne kore
6 jaja
6 kašika šećera
1,5 kašika griza
1,5 kašika kakao
1 kašika brašna

Ovo su sastojci za jednu koru, ispeći dve takve.

bela kora
6 belanaca
12 kašika šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika griza

fil
6 žumanaca
250 gr. šećera u prahu
250 gr. maslaca ili margarina
200 gr. čokolade za kuvanje
2 šlaga
4 kašike šećera, za šlag

Priprema

Za tamne kore
Umutiti penasto jaja i šećer, dodati kakao, brašno i griz, izmešati i sipati u kalup prečnika 27 cm. u koji ste stavili na dno papir za pečenje.
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta. 

Za belu koru, umutiti u čvrst sneg belanca i šećer, u toku mućenja dodati sirće. Na kraju umešati i kašiku griza.
Peći u istom kalupu na 160 stepeni oko 45 minuta. Takođe staviti na dno papir za pečenje.

Kada se kore ispeku i ohlade, smanjiće se u prečniku, posebno bela kora. Tako kada se budu filovale u istom tom kalupu biće dovoljno fila i okolo.


Fil- Dobro umutiti žumanca i šećer, dodati čokoladu i kuvati na pari dok se čokolada ne istopi. Ohladiti na sobnu temperaturu pa sjediniti sa penasto umućenim maslacem.
Posebno umutiti dva šlaga pa sjediniti sa prethodnim filom. 
Odmah filovati tortu, ostaviti je preko noći u frižideru, preokrenuti na tacnu i dekorisati po želji.

Ja sam dekorisala čokoladnom šlag kremom a tamne šare su čokolada u prahu sipana preko plastičnog pomagala za ukrašavanje torti i obeležavanja kuda seći .

Nema komentara:

Objavi komentar