petak, 6. prosinca 2013.
Karamel - kokos rolat u oblatni
Sastojci
karamel fil
100 gr. šećera
175 ml. vode
150 gr. mlevenog keksa
žuti fil
100 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 gr. mleka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.
Priprema
karamel fil
Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Kada postane karamel dodati vodu i kuvati 2, 3 minuta dok se sav karamel ne istopi u vodi. Odmah istresti u mleveni keks, izmešati i rasporediti preko oblatne.
žuti fil
Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope. Skloniti sa vatre pa u vrelo umešati mleko u prahu i kokos. Sačekati minut - dva pa naneti preko karamel fila. Ostaviti oko 5 minuta da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.
Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša.
Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider. Ja rolat, pre nego što se dobro stegne, još jednom lepo lagano, tako u foliji, nekoliko puta valjam da bi se dobio lep kružni oblik.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar