petak, 6. prosinca 2013.

Karamel - kokos rolat u oblatni













Sastojci

karamel fil

100 gr. šećera
175 ml. vode
150 gr. mlevenog keksa

žuti fil

100 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 gr. mleka u prahu
4 kašike kokosa

1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm. 

Priprema


karamel fil

Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Kada postane karamel dodati vodu i kuvati 2, 3 minuta dok se sav karamel ne istopi u vodi. Odmah istresti u mleveni keks, izmešati i rasporediti preko oblatne.

žuti fil

Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope. Skloniti sa vatre pa u vrelo umešati mleko u prahu i kokos. Sačekati minut - dva pa naneti preko karamel fila. Ostaviti oko 5 minuta da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.

Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša. 
Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider. Ja rolat, pre nego što se dobro stegne, još jednom lepo lagano, tako u foliji, nekoliko puta valjam da bi se dobio lep kružni oblik.

Nema komentara:

Objavi komentar