nedjelja, 1. prosinca 2013.

BOSANSKI LOKUM

SASTOJCI
  • 0,5 kg brašna
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelance
Priprema:
Brašno i 160-170 g šećera u prahu pomiješati. Dodati snijeg od 1 bjelanca i omekšan margarin pa izmiješati rukom da se dobije fino tijesto.  Ja sam ovaj put stavila margarin, ali je vjerovatno bolje s maslacem. Margarin narežite i stavite u mikrovalnu par sekundi. Tako se brzo i ravnomjerno razmekša. Tijesto podijeliti na 4-5 dijelova. Svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta, pa sjeci u zeljene oblike i stavljati na suh pleh. Nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite. Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Poslije 10 minuta smanjiti na 140 i peći još 15 min. Odmah uvaljati u šećer u prahu. Lokume staviti u kutiju ili neku posudu sa poklopcem.

Nema komentara:

Objavi komentar