- PRVA KORA
- 5 bjelanaca
- 150g šećera
- 200g mljevenih oraha
- 1 kašika brašna
- DRUGA KORA
- 5 bjelanaca
- 150g šecera
- 200g mljevenih pečenih lješnika
- 1 kašika brašna
- TREĆA KORA
- 5 bjelanaca
- 150g šećera
- 200g mljevenih badema
- 1 kašika brašna
- FIL
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 100g čokolade
- 300g maslaca
- ČOKOLADNA GLAZURA
- 200g čokolade
- 6 kašika ulja
Priprema minjon torte
Autor: Adel Smajlović
- Lješnjake prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku smeđu ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svijetli.
- Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanjke, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati žlicu brašna.
- Rasporediti u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
- U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanjke i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
- Ohlađeni fil izmiješati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.
- Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
- Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.
Adnanova napomena
- Ako ostavite tortu da se duže hladi, bit će sočnija.