Orahnjača
- TIJESTO
- 500 g brašna
- 30 g kvasca
- 2 jaja
- 2 bjelanjka
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- malo soli i limunova korica
- NADJEV
- 500 g oraha
- 1 vanilin šećer
- 50 g grožđica
- narančina korica
- ½ dl ruma
- 1.5 dl mlijeka
- malo soli
- 50 g šećera u prahu
Priprema
- Kvasac rastopite sa malo šećera, dodajte mlako mlijeko i malo brašna. Dobro promiješajte žlicom. Ostavite na toplo mjesto da dobije dvostruki volumen.
- Dignutom tijestu dodajte brašno, sol, jaja, vanilin šećer, bjelanca, 50 g šećera, 50 g rastopljenog maslaca i limunovu koricu. Pomoću 1 dl toplog mlijeka zamijesite i dobro izradite tijesto. Pustite na toplo da dobije dvostruki volumen.
- Samljevene orahe oparite 1 dl kipućeg mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer, narančinu koricu, rum i grožđice. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, debelo ½ cm po dužini lima za pečenje.
- Napunite nadjevom, savijte i stavite u lim, koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Lim položite na toplo mjesto da tijesto dobije dvostruki obujam.
- Orahnjaču premažite uljem i stavite peći na temperaturu od 180°C otprilike jedan sat.
- Pečeni kolač odmah izvadite iz lima i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Pospite šećerom u prahu, razrežite na komade i poslužite hladno.
- Tradicionalna hrvatska orahnjača je gotova.
- U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar