• TIJESTO
  • 500 g brašna
  • 30 g kvasca
  • 2 jaja
  • 2 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli i limunova korica
  • NADJEV
  • 500 g oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica
  • narančina korica
  • ½ dl ruma
  • 1.5 dl mlijeka
  • malo soli
  • 50 g šećera u prahu

Priprema

  • Kvasac rastopite sa malo šećera, dodajte mlako mlijeko i malo brašna. Dobro promiješajte žlicom. Ostavite na toplo mjesto da dobije dvostruki volumen.
  • Dignutom tijestu dodajte brašno, sol, jaja, vanilin šećer, bjelanca, 50 g šećera, 50 g rastopljenog maslaca i limunovu koricu. Pomoću 1 dl toplog mlijeka zamijesite i dobro izradite tijesto. Pustite na toplo da dobije dvostruki volumen.
  • Samljevene orahe oparite 1 dl kipućeg mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer, narančinu koricu, rum i grožđice. Tijesto razvaljajte u oblik kruga, debelo ½ cm po dužini lima za pečenje.
  • Napunite nadjevom, savijte i stavite u lim, koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Lim položite na toplo mjesto da tijesto dobije dvostruki obujam.
  • Orahnjaču premažite uljem i stavite peći na temperaturu od 180°C otprilike jedan sat.
  • Pečeni kolač odmah izvadite iz lima i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Pospite šećerom u prahu, razrežite na komade i poslužite hladno.
  • Tradicionalna hrvatska orahnjača je gotova.
  • U slast!