nedjelja, 1. prosinca 2013.

BOSANSKI LONAC

SASTOJCI
  • 1,5 kg masnijeg mesa sa kostima
  • 3-4 srednja krompira
  • 3 paradajza
  • 1 patlidžan
  • 150 gr mahuna,
  • 2 paprike,
  • 2-3 glavice luka,
  • pola glavice bijelog luka,
  • 2-3 mrkve,peršun
  • 1 manja glavica kupusa,
  • so, biber, paprika,vegeta,
  • 1-2 dl vode,
  • papirnata vrečica
PRIPREMA:
  1. Meso isjeći na krupnije komade . Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršuna, mohuna i paprike.
  2. Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni.
  3. Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali.
  4. Lonac poklopiti papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca.
  5. Kuhati 3 do 4 sata na laganoj vat

Nema komentara:

Objavi komentar