nedjelja, 1. prosinca 2013.

ĆUFTE NA POVRĆU















Priprema:
  1. Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli.
  2. Na štapiće nižite meso i luk. Svaki štapić mora početi i završiti mesom.
  3. Tako naninzane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape.
  4. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo prekriveni.
  5. Stavite na vatru da provri, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
  6. Pred kraj stavite alevu papriku.
Luk oljuštiti, oprati, isjeckati na kolutove i pržiti dok ne porumeni. Tome dodati opranu i isječenu mrkvu na kotutove.
Povremeno prelivati vodom. Kad mrkva omekša posoliti i pobibertti i dinstati još deset minuta.
U međuvremenu obariti grašak u slanoj vodi, pa obaren staviti u mrkvu. Tome dodati brašno i malo dinstati. Na kraju posuti sjeckanim peršunom.
Mljevenom mesu dodati rastopljen hljeb, jaja, isječen crni luk, so, biber i crvenu papriku. Masu dobro umijesiti i oblikovati ćufte. Svaku ćuftu pržiti dok ne porumeni.
Povrće služiti sa ćuftama posutim s parmezanom.

Sastojci

Ćufte na povrću
500g mrkve
četiri kašike maslaca ili margarina jedna
jedna šoljica vode
malo soli
malo bibera
450g graška
jedna kašika brašna
jedna kašika sjeckanog peršunovog lista
Ćufta
400 g mljevenog mesa
jedna kriška hljeba (odstajalog)
dva jajeta
jedna glavica crnog luka
malo soli
malo bibera
malo crvene paprike
četiri kašike parmezana

Nema komentara:

Objavi komentar