Priprema:
- Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli.
- Na štapiće nižite meso i luk. Svaki štapić mora početi i završiti mesom.
- Tako naninzane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape.
- Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo prekriveni.
- Stavite na vatru da provri, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
- Pred kraj stavite alevu papriku.
Luk oljuštiti, oprati, isjeckati na kolutove i pržiti dok ne porumeni. Tome dodati opranu i isječenu mrkvu na kotutove.
Povremeno prelivati vodom. Kad mrkva omekša posoliti i pobibertti i dinstati još deset minuta.
Povremeno prelivati vodom. Kad mrkva omekša posoliti i pobibertti i dinstati još deset minuta.
U međuvremenu obariti grašak u slanoj vodi, pa obaren staviti u mrkvu. Tome dodati brašno i malo dinstati. Na kraju posuti sjeckanim peršunom.
Mljevenom mesu dodati rastopljen hljeb, jaja, isječen crni luk, so, biber i crvenu papriku. Masu dobro umijesiti i oblikovati ćufte. Svaku ćuftu pržiti dok ne porumeni.
Povrće služiti sa ćuftama posutim s parmezanom.
Povrće služiti sa ćuftama posutim s parmezanom.
Sastojci
Ćufte na povrću 500g mrkve četiri kašike maslaca ili margarina jedna jedna šoljica vode malo soli malo bibera 450g graška jedna kašika brašna jedna kašika sjeckanog peršunovog lista |
Ćufta 400 g mljevenog mesa jedna kriška hljeba (odstajalog) dva jajeta jedna glavica crnog luka malo soli malo bibera malo crvene paprike četiri kašike parmezana |
Nema komentara:
Objavi komentar