nedjelja, 9. ožujka 2014.

Torta Fantazija


torta fantazija
Sastojci za kore:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 6 kašika mlevenog keksa
  • 6 kašika mlevenih oraha
Krem od čokolade:
  • 500ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 6 kažika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 100gr crne čokolade
  • 50gr bele čokolade
  • 150gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
Beli krem:
  • 250ml slatke pavlake
  • 6 – 8 kašika mlevenog keksa ( ne znam tačno koliko sam izborojala )
Glazura ili dekoracija po želji:
  • 100gr crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:
Ulupati belanca u šne pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se šećer ne otopi i napravi jak šne od belanaca.
Dodati vodu u mlazu uz mućenje. na kraju dodati keks i orahe i sjediniti žicom za mućenje, pa staviti na 180 stepeni da se peče kora u pleh u koji ste stavili papir za pečenje, oko 15 minuta. Pleh je veličine 30 x 40cm.
Pečenu koru odmah odllepiti od papira jer kad se ohladi ona je lepljiva i mnogo je teže odlepiti papir.
Koru preseći po širini na 3 dela, da se dobiju tri štrafte.
Ako pravite duplju meru, pecite kore u manjem plehu, od po 4 belanca i dobićete tri prosečne veličine kore za tortu.
Pomešajte žumanca, šećer i brašno sa 1dl mleka a ostatak mleka stavite da provi.
Kad provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skinite sa vatre, pa dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa ostavite da se skroz ohladi.
Ulupajte margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Na kraju dodajte seckanu belu čokoladu i izmešajte.
Ulupajte slatku pavlaku i dodajte mleveni keks. Dodajte prvo 6 kašika i ako je čvrst fil ne morate više, ako nije dodajte još 2 kašike.
Stavite prvu koru pa beli krem, pa braon, pa drugu koru pa braon krem, pa beli i odgore treću koru. redosled kremova stavite kako želite. Isto tako i sa dekoracijom. Ako stavljate glazuru otopite čokoladu  sa uljem i prelijte.
Ostavite tortu nekoliko sati da odstoji pa poslužite.
izvor: domacirecepti.net

Nema komentara:

Objavi komentar