Boomba torta
- BISKVIT
- 10 žumanjaka
- 160 g šećera
- 200 g maslaca
- 200 g tamne čokolade
- 200 g prženih mljevenih badema
- ½ dl ruma
- 1 žličica praška za pecivo
- malo cimeta
- malo vanilije
- 10 bjelanjaka
- prstohvat sol
- 2 žličice limunovog soka
- TAMNA KREMA
- 3 dl vrhnja za kuhanje
- 3 dl mlijeka
- ½ dl čokoladnog likera
- 80 g tamne čokolade
- 60 g bijele čokolade
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od lješnjaka
- 60 g gustina (škrobnog brašna)
- 70 g šećera
- 60 g maslaca
- 2 dl vrhnja za šlag od 30% m.m.
- ½ paketića želatine
- SVIJETLA KREMA
- 2 pudinga od čokolade
- 8 dl mijeka
- 6 žlica šećera
- 200 g tamne čokolade s narančom
- 5 dl vrhnja za šlag
- 1 vrećica mljevene želatine
- ČOKOLADNA GLAZURA
- 10 dag čokolade
- 8 dag maslaca
- 3 žlice vode
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice biljnog ulja
Priprema – Boomba torta
- Za pripremu biskvita istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, dodajte prstohvat soli, limunov sok i tucite sve dok snijeg ne postane gust i sjajan.
- Istopite maslac i čokoladu na pari. Maknite sa vatre i miješajte dok se malo ne ohlade. Žumanjke istucite pjenasto, sa vanilijom i šećerom. Tada umiješajte istopljeni maslac sa čokoladom, mljevene bademe, cimet i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Smjesu od bjelanjaka postepeno dodavajte drugoj smjesi i ručno izmiješajte.
- Novonastalu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela pa ih stavite peći na temperaturu od 170°C oko 20 minuta.
- Za pripremu svijetlije kreme kuhajte 6 dl mlijeka i dodajte šećer. U preostali dio mlijeka razmutite puding i dodavajte ga u kipuće mlijeko, neprestano miješajući nekoliko minuta da se zgusne.
- Maknite sa vatre i dok je još vruće dodavajte čokoladu polomljenu na kockice i miješajte dok se potpuno ne rastope. Stavite da se ohladi, uz povremeno miješanje, kako bi se izbjeglo stvaranje kore.
- Želatinu pripremite po uputama. Vrhnje izmiksajte u šlag i dodavajte mu otopljenu želatinu neprestano miješajući.
- Pomiješajte smjesu sa pudingom i smjesu sa šlagom i želatinom pa sve dobro izmiješajte električnim mikserom.
- Za pripremu tamne kreme potrebno je u dijelu mlijeka pjenasto izraditi šećer, gustin i pudinge.
- U ostatku mlijeka pomiješajte vrhnje, liker od čokolade i tamnu i bijelu čokoladu razlomljenu na kockice. Potom zakuhajte gustu kremu!
- Za pripremu čokoladne glazure sve sastojke otopite na pari.
- U posudu stavite prvu ispečenu koru, premažite polovicom svijetle kreme. Na to dodajte drugu koru i premažite ju tamnom kremom. Na tamnu kremu položite treću koru i dodajte ostatak svijetle kreme. Za kraj dodajte četvrtu koru i prelijte ju vrućom čokoladnom glazurom.
Nema komentara:
Objavi komentar